Atenție Acest site utilizeaza Cookies.
Acceptand cookie-urile, veti putea naviga in cele mai bune conditii.

Ghid de măsurare

Pentru a face calculul unei comenzi ai nevoie de următoarele date:

Lungimea galeriei:

Pentru a afla de câți metri ai nevoie pentru perdea/draperie se înmulțește pentru: perdele  - galeria cu 2 sau 2.5 dacă dorești să fie mai bogată; draperii :galeria cu 1.8 sau 2 dacă dorești să fie mai bogată dar și pentru a-i crește eficiența în crearea întunericului și în a proteja mai bine împotriva soarelui.

Ex: Dacă galeria are 3m ai nevoie de o perdea de 3mX2 = 6ml material și de o draperie de 3mX1.5 = 4.5ml material.

Înălțimea tavan-podea:

În funcție de sistemul de prindere pe care îl ai, va trebui să ții cont de următoarele aspecte:

Cazul 1: galerie de tavan Lm (sina)

Dacă dimensiunea din tavan până în podea este de 2.60m se scad 3cm și rezultă dimensiunea finală de 2.57m care va fi înăltimea perdelei și a draperiei (acei 3cm se pierd sus la inelușele șinei și perdeaua/draperia va sta deasupra parchetului 1cm).

Cazul 2: galerie din lemn/metal montată pe perete

În acest caz dacă ai deja montată galeria trebuie să știi lungimea ei și înăltimea din piciorușul galeriei pana jos, în podea. Ex: dacă această dimensiune este de 2.50m atunci se mai scad 3 cm dacă perdeaua este pe rejansă și 4 cm dacă perdeaua /draperia este pe inele iar dimensiunea finală a perdelelor/draperiilor va fi de 2.47/2.46.

Cazul 3: galeria nu este montată

Pentru a stabili punctele unde se va monta galeria, procedează astfel:

- măsoară dimensiunea din tavan până la podea: ex 2.60m

- măsoară 10-15 cm din tavan în jos și în acel punct montează galeria și astfel avem: 2.60m-0.10m=2.5m iar din aceasta scade 3-4 cm. De aici va rezulta dimensiunea finală a perdelei/draperiei: 2.5m-3m=2.47m

Atentie!

Unii clienți își doresc ca draperiile se cadă pe podea, dar nu mai puțin de 30 cm. Dacă ar fi mai puțin ar părea o greșeală și nu un design aparte.

De asemenea, atunci cand măsurați cadrul ferestrei, este bine să adăugați în părțile exterioare stânga - dreapta aproximativ 15-30 cm.

Exemplu : geamul are 2m + 20cm în stânga + 20 în dreapta  =2.40m va fi dimensiunea galeriei montate, iar pentru calcularea metrajului se va lua în calcul dimensiunea galeriei.

Sistemul roman

Materialul se pune drept dar trebuie să ții cont de fiecare dată de rezerva pentru tivurile laterale.

De obicei pentru a nu se trage cusătura și a se așeza frumos marginea perdelei se face un tiv mai lat de 5cm ( lateral) .

Sistemul veneţian

Se folosește pentru perdele și este acel model la care se coase rejansa și pe verticală iar în momentul în care se încrețește se fac valuri din material.

La sistemul venețian dimensiunea galeriei se înmulțește cu 1.8 pentru a afla cantitatea necesară de material. La sistemul venețian se coase de jur împrejur paspoal pe margine pentru ca aceasta să stea „șerpuită”.

Perdelele au fir de plumb însă draperiile nu au acest fir decât dacă sunt foarte subțiri.  Din acest motiv, pentru draperii se face un tiv mai lat ăn partea de jos.

Perdelele și draperiile au lățimea de 2.80m-3m, care se folosește ca înălțime.

Pentru înălțimi mai mari de 3m, dacă modelul materialului permite să fie întors invers, atunci va fi folosit pe lungime.

Reguli în alegerea materialelor:

· dacă perdeaua este uni atunci draperia poate fi cu model și invers;

· dacă încăperea este mică și întunecoasă se recomandă materiale mai deschise la culoare, mai vesele, care să deschidă camera și care să dea senzația de spațiu prin luminozitatea crescută;

· dacă înălțimea camerei este mică atunci se recomandă materialele cu dungi /benzi verticale;

· în alegerea culorilor ține cont de culoarea pereților, mobilei , parchetului, canapelei și a altor accesorii din cameră;

· între pereți și draperii trebuie să fie un contrast, la fel între perdea și draperie.

Moduri de confecționare pentru perdele/draperii:

· cu rejansă îngustă la perdele și lată la draperii - acestea se potrivesc pentru toate sistemele de prindere( șine tavan, galerii lemn sau metalice)

· cu inele metalice (se recomandă la draperii)

· cu bride

· cu bride ascunse

· canal

· fundite

· drapaj